Keresés
Menü

Ön itt van: Bevezetés Blog Hogyan kell tisztítani és tökéletesre polírozni a tükröt

Hogyan kell tisztítani és tökéletesre polírozni a tükröt

Ujjlenyomatok, fogkrémfoltok, csöpögésnyomok... A tükrök sok mindent elviselnek. És nem könnyű makulátlanra csiszolni őket. Ezért összeállítottunk egy listát a tökéletesen tiszta és polírozott tükörhöz szükséges, már kipróbált módszerekről.

Legyen óvatos a vízzel

A sima vízzel való tisztítás nem mindig rossz, de vigyázzon, hogy ne használjon túl sokat. Különösen abban az esetben, ha a tükörnek kerete van, a víz nem folyhat bele. A kerettel ellátott tükrök alsó sarkai is szeretnek porosodni, amit tisztításkor csak szétterít. A legjobb módja, hogy leszedje, egy régi fogkefe.

Nedves tisztítás után azonnal alaposan szárítsa meg a tükröt - különösen a széleket. Ehhez ideális egy mikroszálas kendő. A papírtörlő csíkokat hagy, a frottírkendő inkább szétteríti a szennyeződést.

A vizes tisztítás után a tükröt még rendesen ki is kell polírozni. A cikk végén elmondjuk, hogyan kell ezt megtenni.

Milyen termékek alkalmasak a tükör tisztítására

Ha a tükör nagyon piszkos, és a víz nem elég, akkor a tisztítószerek segítenek. Kerülje azonban az ablak- és üvegtisztítószereket. Ezek gyakran tartalmaznak klór alapú vegyületeket, amelyek visszafordíthatatlanul károsítják a tükröt, valamint szappant, amely csíkokat hagy. Alkalmasak az alkoholalapú tisztítószerek vagy a kifejezetten tükrök tisztítására kifejlesztett nanotechnológiával készült habok.

Használhat szódát, ecetet vagy citromot is a tisztításhoz

Még az otthon megtalálható, hétköznapi összetevők is segíthetnek a tükör tisztításában. Pontosan úgy, ahogy nagyanyáink tették. A víz és a citrom segít a vízkő eltávolításában, de a szennyeződéseket nem igazán tisztítja meg. Erre jobb a borecet vagy a szódabikarbóna. Csak keverje össze a borecetet fele-fele arányban vízzel, a szódabikarbónát pedig csak néhány csepp vízzel, hogy kását kapjon. De figyeljen arra, hogy a szóda feloldódjon. Súroló hatású, és megkarcolhatja a tükröt.

Mindezekkel a házi tisztítószerekkel ügyeljen arra, hogy ne érintkezzenek a tükör szélével. A savasságuk ugyanis károsíthatja őket.

Hogyan lehet tökéletesen kifényesíteni egy tükröt

Azt már tudjuk, hogyan tisztítsunk meg egy tükröt, most itt az ideje, hogy jól kifényesítsük. Biztosan hallott már arról, hogy a tükröt újságpapírral polírozzák. De ez nem az ideális megoldás. Ha az újságpapír nedves lesz, tinta szabadulhat fel belőle, és visszafordíthatatlanul károsíthatja a tükröt. Az éles szélei ezután karcolásoknak teszik ki a tükröt. Mit használjon tehát? A tükör polírozására a legjobb módszer egy mikroszálas kendő.

Tehát a következőket használja polírozószerként:

  • Víz félig ecettel keverve,
  • a fentebb leírt, boltban kapható tisztítószerek és polírozók valamelyike,
  • sima dörzsölő alkohol.

Hajtsa a mikroszálas kendőt kétszer ketté, hogy több tiszta területet kapjon. Amikor az egyik koszos vagy túl nedves lesz, fordítsa meg a kendőt. Így kapja a legtökéletesebb eredményt. Ezután az egész tükröt fújja be a kiválasztott termékkel (de ne vigye túlzásba), és szisztematikusan a bal felső saroktól jobbra és lassan lefelé polírozza.

Jelentéktelennek hangzik, de látni fogja a különbséget, amikor a tükör jobban fog csillogni, mint valaha! A zuhanyzó üvegét vagy az üveg dohányzóasztalt is ugyanígy polírozhatja.

TIPP: A LED-es tükrökhöz okos kiegészítésként választhatja a praktikus fűtést. Így a tükör nem fog bepárásodni. Nem kell aggódnia a lecsöpögő vízcseppekből származó foltok miatt.

Vissza az áttekintéshez

Fel