Keresés
Menü

Ön itt van: Bevezetés Blog Hogyan ragasszunk tükröt a csempére? Teljes útmutató

Hogyan ragasszunk tükröt a csempére? Teljes útmutató

A tükör falhoz rögzítése nem túl bonyolult. Ha el akarja kerülni a csempébe való fúrást, itt az ideje, hogy ragasszon. Hogyan kell helyesen tükröt ragasztani a csempére? Tanácsot adunk, mire kell felkészülnie, és hogy hogyan végezze el tökéletes és mindenekelőtt megbízható eredménnyel.

Mivel ragassza a tükröt a csempére

Három lehetősége van, név szerint a kétoldalas ragasztószalag, a ragasztó vagy a szilikon. Nézzük meg közelebbről mindegyiket.

Kétoldalas ragasztószalag

A kétoldalas ragasztószalag előnye a ragasztás gyorsasága és tisztasága. Győződjön meg róla, hogy megfelelő teherbírással rendelkezik, és alkalmas nedves környezetre. A legjobb megoldás a habszalag, amely megbirkózik a kisebb egyenetlenségekkel, kompenzálja a kisebb rázkódásokat, és könnyen eltávolítható, ha megváltoztatja a terveit a tükörrel. Minél nagyobb a habszalag sűrűsége, annál nagyobb a teherbírása.

A tükrök ragasztására alkalmas szalagokat találhat olyan márkáktól, mint a TESA, a CEYS Blue Tape vagy a Den Braven. A TESA 4952 szalag például sűrűbb habbal rendelkezik, jobban tapad és azonnal ragad. Ezenkívül ellenáll a hőmérséklet- és páratartalom-változásoknak. Ügyeljen arra, hogy ne spóroljon a szalaggal, hogy biztosan megtartsa a tükröt.

Tükör ragasztó

A legbiztosabb megoldás a kifejezetten tükrökhöz tervezett ragasztó, leggyakrabban akril alapú. Ezekben bízhat, hogy nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a tükröt. Ezek a ragasztók keményebbek, de kicsit lassabban is száradnak, ezért a ragasztásnál hosszabb ideig kell tartani és rögzíteni a tükröt.

Használhat úgynevezett MS polimer ragasztókat is, ami lényegében egy kettő az egyben ragasztó és tömítőanyag. Ezek a ragasztók nagy kezdeti tapadással rendelkeznek, és még a nehezebb tükröket is megtartják. Nyúljon például az UHU Montage MS polimer, a Bison Poly Max vagy a Mamut Glue High Den Braven ragasztóhoz.

Vigyázzon, hogy a ragasztó ne tartalmazzon olyan acetátokat, amelyek reakcióba lépnek a tükörfelülettel. Ezek fekete foltokat hoznának létre.

Szilikon

A harmadik lehetőség a szilikonnal történő ragasztás. Ez erős és rugalmas kötést hoz létre, amely megbízhatóan ellenáll a víznek és a hőmérsékletkülönbségeknek. A tükörhöz hasonlóan azonban vigyázzon az acetátokkal, amelyeket például az egészségügyi szilikon tartalmaz. Az ideális választás a semleges szilikon alkoxi. A szilikon durva, egyenetlen felületekre is alkalmas, de ezek a csempéknél kivételek.

Mit válasszon tehát?

Ha tükröt ragaszt egyenetlen felületre, akkor a ragasztó vagy a szilikon szilárdságát kétoldalas ragasztószalaggal kell kombinálni. Sima csempék esetében csupán az egyik ragasztási módszer megbízhatóan elegendő. Ha azonban ragasztót vagy szilikont használ, akkor a tükröt addig kell rögzítenie, amíg az illesztések meg nem száradnak.

Ha nagyobb és nehezebb tükröket rögzít, mint például az Artalo egyedi LED-tükrök, akkor a kampókra akasztás a legmegbízhatóbb. Bár a fúrást nem tudja elkerülni, de biztos lehet benne, hogy a tükör a helyén marad. Az összes rögzítési tartozékot tartalmazza.

Mielőtt elkezdené a tükör felragasztását

A csempéket, amelyekre a tükröt ragasztani fogja, alaposan meg kell tisztítani. Először szabaduljon meg a portól, majd tisztítsa meg őket vegyszeres tisztítószerrel. Ez nem tartalmazhat olajos anyagokat, amely kiszárítaná a kezét, ehelyett zsírtalanítani kell a felületet. Felejtse el a Jar-t, Pur-t vagy Cif-et.

A műszaki benzin, a perkloretilén vagy a műszaki alkohol az ideális, mivel ezek eltávolítják a felületről a zsírt, a szennyeződéseket és a nedvességet. A ragasztott tükör felületét is alaposan tisztítsa meg egy megfelelő kíméletes tisztítószerrel.

Hogyan kell a tükröt a csempéhez ragasztani?

Minden készen áll és kezdhetjük a ragasztást! Nézzük meg a ragasztási eljárást kétoldalas ragasztószalaggal, majd ragasztóval vagy szilikonnal.

A tükör ragasztása kétoldalas ragasztószalaggal

A ragasztószalaggal ez egy egyszerű és tiszta munka. Helyezze a tükröt egy sima felületre, és ragassza le a tükör függőleges irányába - függőlegesen. A tükör felső szélétől lefelé haladva mindkét oldalra ragassza fel, majd a tükör közepén egyenletes időközönként ragasszon néhány csíkot. A szalag mennyiségét a terhelhetőségnek megfelelően válassza ki. Ezután csak szorítsa a tükröt erősen a falhoz, és kész is. A szalag azonnal tapad.

A tükör ragasztása ragasztóval vagy szilikonnal

Itt már egy kicsit több munkája lesz. A tükör hátoldalára rendszeres időközönként rács alakú pontokban vigye fel a ragasztót. Az oldalakon hagyjon egy-két centimétert szabadon. Ennek az az oka, hogy amikor a tükröt a falhoz nyomja, a ragasztónak megnő a felülete, és átfolyhat a széleken.

Nagyobb tükröknél, vagy ha hosszabb ideig száradó ragasztót vagy tömítőanyagot használ, érdemes a rögzítést több csík kétoldalas ragasztószalaggal rögzíteni. Ha nincs szalag, a tükröt ki kell támasztani, amíg a ragasztó vagy a szilikon teljesen meg nem szárad. Használhat egy széket vagy fa léceket támasztásként. Ez azonban problémát jelenthet egy mosdókagyló feletti tükör esetében. Mindenesetre, miután a tükröt a falhoz szorította, várjon egy percet, és tartsa a helyén.

És már kész is van!

Még nem találta meg a tökéletes fürdőszobatükröt? Tekintse meg az Artalo LED-es tükrök kínálatát. Az Ön igényei szerint készítjük őket, és számos okos kiegészítőt is választhat hozzájuk.

Vissza az áttekintéshez

Fel