Keresés
Menü

Ön itt van: Bevezetés Blog Milyen lámpát válasszunk a fürdőszobába? Teljes útmutató

Milyen lámpát válasszunk a fürdőszobába? Teljes útmutató

A fürdőszobában általában nincs napfény, ezért mesterséges világításra van szükség. Tanácsot adunk arra, hogy milyen fürdőszobai lámpát válasszon, és hogyan helyezze el megfelelően.

A fürdőszobának általában nincs hozzáférése a napfényhez, ezért mesterséges világításra támaszkodik. Ennek funkcionálisnak kell lennie, hogy reggel tisztán láthassa magát a tükörben, de ideális esetben pihentetőnek is, hogy este hazatérve élvezhesse a pihentető zuhanyzást vagy fürdést. Aztán a fürdőszobában mindent megnehezít még a mindig jelenlévő páratartalom. Hogyan lehet tehát mindennek értelmet adni? Tanácsot adunk, hogy milyen fürdőszobai lámpát válasszon, és hogyan helyezze el megfelelően.

Hány lámpára van szüksége a fürdőszobában

A lámpák ideális száma és erőssége a fürdőszoba méretétől és elrendezésétől függ. A megfelelő megvilágítás érdekében meg kell ismerkednie a lumen nevű értékkel - ez a fény erősségét jelzi. Ezt a paramétert biztosan megtalálja bármelyik jobb lámpánál.

A fürdőszobában ideálisnak a négyzetméterenkénti 200 lumen körüli értéket tartják. Tehát ha a fürdőszobája mondjuk 10 négyzetméteres, akkor legalább 2000 lumenre van szüksége.

Ez azonban csak egy minimum, mivel a fürdőszobai lámpákat gyakran szándékosan a falra irányítják vagy lefedik, hogy megvédjék őket a nedvességtől. Ezért válasszon erősebb lámpákat, ahol a fény erősségét szabályozni tudja.

TIPP: Mielőtt elkezdené kiválasztani a konkrét lámpákat, derítse ki, hány kapcsoló fér el a fürdőszobában. De nem kell teljesen korlátoznia magát. Ha a kapcsolók száma nem elegendő, még mindig van lehetősége arra, hogy több lámpát egy kapcsoló alá vezessen. De akkor együtt fogja őket be- és kikapcsolni. Egy másik lehetőség, hogy olyan lámpát választ, amelyeknek beépített kapcsolója van, és közvetlenül a villanyra csatlakoztatja.

A fürdőszobai világítás 3 típusa

Funkció és hely alapján a fürdőszobai világítás három típusba sorolható:

  • mennyezeti világítás
  • tükörvilágítás
  • dekoratív világítás

Nézzük meg közelebbről mindegyiket.

Fürdőszobai mennyezeti világítás

A központi mennyezeti lámpának az egész fürdőszobát meg kell világítania. Így ha a szoba sarkában lévő szekrényből szeretne valamit, akkor azt különösebb gond nélkül megtalálja. A takarítást az is megkönnyíti, hogy nem kell több kapcsolót be- és kikapcsolni ahhoz, hogy minden sarkot jól átlássunk.

spotlámpák praktikusak és divatosak jelenleg. Egy nagy fürdőszobában jobban eloszlatják a fényt, egy kicsiben pedig vizuálisan nem csökkentik a teret. Különösen, ha a falba (mennyezetbe) süllyesztett spotlámpákat választ.                         A mennyezeti spotlámpák jobban szórják a fényt, és vizuálisan megnövelik a teret.

Tükörvilágítás

A mennyezeti lámpák árnyékot vetnek az arcra. Ezért fontos, hogy a tükör oldalain is helyezzen el lámpákat, hogy azok közvetlenül az arcát világítsák meg. Ellenkező esetben egyszerűen nem fog tudni megfelelően sminkelni vagy borotválkozni.

Vigyázat! Nem elég a tükör fölé helyezett fény, valóban mindkét oldalra el kell helyezni.

Az ideális megoldás a beépített LED-es csíkokkal ellátott LED-es tükör. A tükör tökéletesen megvilágítja majd az arcát, ugyanakkor modern dizájndarab lesz. Kellemes hangulatot teremt a fürdőszobájában, és egy kis luxust is kölcsönöz neki.

Kínálatunkban kiváló minőségű szögletes és kerek LED-tükröket talál, amelyeket saját igényeihez igazíthat. Kiválaszthatja a méretet, a világítás színét, a kapcsoló típusát, és számos okos extrával egészítheti ki, mint például időjárás-állomással, zenei hangszóróval vagy akár fűtéssel, hogy a tükör ne párásodjon be. Ezáltal tükre okos, modern fürdőszobai kiegészítővé válik.

Nézze meg az intelligens kiegészítőkkel ellátott LED-es tükrök választékát.>>

Dekoratív fürdőszobai világítás

A dekoratív világítást általában a kád vagy a zuhanyzó körül, a mosdókagyló alatti szekrényen vagy egy fülkében (falmélyedés) helyezik el. Nincs alapvető funkciója a fürdőszobában, így elsősorban az Ön preferenciáitól és fantáziájától függ.

A LED csíkok a legelterjedtebb választás. Ügyeljünk azonban arra, hogy megfelelő nedvesség elleni védelemmel rendelkezzenek. A kád vagy zuhanyzó közvetlen közelében lévő világításnak legalább IP 65-ös védettséggel kell rendelkeznie. A fényvédelemmel és a biztonsággal a cikkben tovább foglalkozunk.

A dekoratív világítás relaxációs világításként is szolgálhat, ha pihentető fürdőzésre vágyik. De használhat LED-tükröt erre a célra, mivel a fény erősségét maga állíthatja be.

Milyen színű világítást válasszak a fürdőszobámba?

A fény színe jelentősen megváltoztathatja a fürdőszoba hangulatát. Három szín közül választhat:

  • meleg (2700 - 3400 Kelvin)
  • semleges (3500-4900 Kelvin)
  • hideg (5000-7000 Kelvin)

Ideális ezeket a színeket kombinálni. Válasszon semleges vagy hideg mennyezeti világítást, hogy a tisztaság érzetét keltse. A semleges vagy hideg színek tükörvilágításhoz is alkalmasak. A semleges segít abban, hogy arcának leghűbb árnyalatai látszódjanak, míg a hideg a smink intenzitását mutatja meg. A meleg fény a legjobb a pihenéshez és a megkönnyebbüléshez. Alkalmas a fürdő vagy a zuhanyzó területére.

De ezek a szabályok csak általánosak. A legfontosabb az, hogy milyen színű fény illik Önhöz.

Gondoljon a biztonságra

A fürdőszobában a lámpák magas páratartalomnak vannak kitéve. Ezért megfelelő védelemmel kell rendelkezniük az áramütés elkerülése érdekében.

A lámpa védelmi fokát az IP-érték határozza meg. Ez két számjegyből áll, amelyek mindegyike más-más típusú ellenállást jelez:

  • Az első számjegy az idegen tárgyak behatolásával szembeni védelem mértékét jelzi - mechanikai ellenállás.
  • A második számjegy a víz behatolása elleni védelem mértékét jelzi.

Milyen védelemmel kell tehát rendelkeznie a fürdőszobai lámpáknak? Válassza a tükör körüli és a mennyezeten lévő lámpákat legalább IP 33-as vagy annál magasabb védettséggel, a kád vagy zuhanyzó közvetlen közelében lévő lámpákat pedig legalább IP 65-ös védettséggel.

Szereti a dizájnos és praktikus LED-tükröket okos kiegészítőkkel? Böngésszen a több mint 25 dizájnt tartalmazó teljes kínálatban, és szabja személyre tükrét kívánságai szerint.

LED-tükrök megtekintése. >>

Vissza az áttekintéshez

Fel